BBC pakt groot uit met constructieve serie ‘Crossing Divides’

BBC is een van de mediaorganisaties die constructieve journalistiek belangrijk vindt. De omroep bewees dit vorige week nog: in hun internationale serie ‘Crossing Divides’ laten ze zien hoe mensen wereldwijd verschillende soorten verdeeldheid proberen te bestrijden.

De verhalen zijn verspreid via alle platformen: televisie, radio en de website. Zo is online te lezen dat een Keniaanse gevangenis mindfulness gebruikt om de relatie tussen gevangen en gevangenispersoneel te verbeteren, dat een Britse veteraan actie voerde voor de bouw van een moskee, en dat Afrikanen in Hong Kong vooroordelen bestrijden met voetbal.

BBC heeft ook geëxperimenteerd met nieuwe formats; ze maakte drie interactieve strips (zie de afbeelding in dit artikel). In de stripverhalen gaan twee mensen met verschillende standpunten met elkaar in gesprek. Er staan verschillende thema’s centraal: vuurwapenregelgeving, een generatiekloof en integratie. De strips zijn bedoeld om van te leren: aan het eind krijgen de gebruikers suggesties om productievere gesprekken te voeren.

.
Wil je meer weten over de visie van redactiechef Emily Kasriel? Wij interviewden haar twee jaar geleden.

Redactiechef Emily Kasriel vertelt tegen Journalism.co.uk dat ze hier veel tijd in hebben gestoken, en hebben samengewerkt met deskundigen die weten hoe je het beste moeilijke gesprekken kunt voeren.

Verder zegt Kasriel dat ze bewust hebben gekozen voor het onderwerp verdeeldheid. Ze zocht een wereldwijd probleem dat verschillende elementen heeft, en waarvoor verschillende soorten oplossingen zijn, en dat is polarisatie.

Mediagebruikers zijn geïnteresseerd in oplossingen voor wereldwijde problemen, daar is de redactiechef van overtuigd. Onderzoek laat zien dat een overvloed van slecht nieuws, een van de belangrijkste redenen is om nieuws te mijden, iets waar wij ook aandacht aan hebben besteed op onze site.

FacebookTwitterLinkedInEmail