Oorlogsretoriek in mediaberichtgeving: kan het beter?

In de wereld, dus ook in medialand, was 2017 een hectisch jaar. Neem alleen al de situatie in Noord-Korea: dreigende oorlogsverklaringen volgden elkaar op. Filosoof en psychiater Damiaan Denys legt ons uit wat de impact is van mediaberichtgeving hierover, en hij geeft vijf tips.

Foto: www.pixabay.com

Stel, ik lees in een artikel dat Noord-Korea dreigt met een raketaanval. Wat  gebeurt er dan in mijn brein?
“Als het iets is wat je verontrust, kun je een angstige reactie krijgen. De effecten van angst op het brein zijn te verdelen in lichamelijke en geestelijke effecten. Denk bij lichamelijke effecten aan klachten als hartkloppingen en spierspanning. De geestelijke angst is dan bijvoorbeeld het gevoel dat je gaat sterven, hierdoor krijg je een paniekaanval. Angst is niet precies meetbaar, maar met een MRI-scan kun je wel het verschil zien tussen een rustige hersenactiviteit en een angstige.”

Werden mensen ook echt bang?
“Bang is een groot woord; mensen werden eerder onrustig van berichten over de spanningen tussen Amerika en Noord-Korea. Continue bangheid is bovendien nogal zeldzaam, omdat angst op een gegeven moment toch afneemt. Het hangt er ook vanaf hoe een persoon naar de wereld kijkt. Sommige mensen vinden Trump geweldig en zullen niet snel angstig worden, terwijl anderen snel schrikken.”

Op wat voor manier zorgen media voor angst in hun berichten?
“Media willen de aandacht trekken, daarom maken ze bijna al hun berichten sensationeler en zo beangstigender. Dit gebeurt door woordgebruik en opbouw van het bericht. De manier waarop ze het artikel presenteren met plaatjes en titels speelt ook een rol. Ze zullen angst daarom nooit helemaal uit hun berichtgeving halen. Ze moeten ook gewoon over Trump en Kim Jong-un berichten, want hier heeft het publiek recht op. Daarbij moeten ze er wel opletten dat de informatie correct is.“

Waarom doen ze het op deze manier?
“Media hebben er belang bij dat mensen hun stukken lezen. Ze proberen hun berichten altijd te verkopen en negatieve berichten doen dat nog steeds goed.”

Stel dat u een lijstje mag maken met goede voornemens voor de media. Hoe kunnen media mensen minder ongerust en angstig maken?
”Ik heb diverse tips om de werkelijkheid beter en vollediger te weerspiegelen.

Afbeeldingsresultaat voor damiaan denys wikipedia

Foto: Wikipedia

Damiaan Denys promoveerde in Psychiatrie. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC Amsterdam. ZIjn publiekslezingen en theatershows gaan over onderwerpen als angst, vrijheid en controle.

1: Context geven en werkelijke cijfers vermelden. Hierdoor krijgen mensen goede informatie en kunnen ze de kans op bijvoorbeeld een aanslag relativeren.

2: Nadenken over welke beelden je toont en welke niet.

3: Toon van de berichten veranderen door minder sensationele woordkeuze en voorzichtigere formuleringen.

4: Geruchtenstroom verminderen en  beter de feiten checken.

5: Constructief  zijn in berichtgeving. Het is natuurlijk niet de primaire taak van de media om oplossingsgericht te zijn, maar suggesties voor oplossingsrichtingen kunnen wel helpen om angst te verminderen.”

FacebookTwitterLinkedInEmail