Karel Smouter in open brief aan Allard Berends: Doorvragen richting oplossing is geen activisme

Constructieve journalistiek is geen journalistiek maar politiek, en het is dodelijk voor het vertrouwen in de media, aldus Allard Berends in een opiniestuk op Villamedia.nl. Windesheimdocent Karel Smouter komt een paar dagen later met een open brief.

Berends hoopt dat er een discussie op gang komt, en ligt zijn stelling uitgebreid toe in het opiniestuk dat in maart gepubliceerd is. Zo vraagt hij zich onder andere af wat de oplossing is die we als journalist presenteren, en op basis van welke waarheid. En als we praten over waarheid, waar gaat het dan over?

De hoofdredacteur is bang dat bepaalde groepen niet aan het woord komen, en dat de keuzes die worden aangeboden sterk zijn ingekleurd door de vooringenomenheid van de journalist. Verder schrijft hij dat de werkwijze van constructieve journalisten anders is dan die van journalisten die zich baseren op de code van Bordeaux.

Objectiviteit 
Is het überhaupt mogelijk om objectief, onafhankelijk en neutraal over de wereld te berichten? Wij denken van niet, iets wat Smouter probeert duidelijk te maken zijn open brief.

Verder schrijft de Windesheimdocent dat het doorvragen in de richting van een oplossing, iets anders is dan als een activist oplossingen aandragen. Hij is er bovendien van overtuigd dat alle goede journalistiek activistisch is, en dat we daar transparant over zouden moeten zijn. De macht controleren, het adagium rond Watergate, is activistisch van aard, aldus Smouter.

Tot slot benadrukt hij dat betrouwbare journalistiek belangrijk is. Fouten toegeven als je een fout maakt, luisteren naar kritiek, het gesprek aangaan met je publiek, en het publiek gebruiken als bron van informatie, valt daar volgens hem onder.

Wat vind jij?
Met wie ben jij het eens? We gaan graag met je in gesprek op Facebook en Twitter. Mailen mag ook: info@constructievejournalistiek.nl.

Als je eerst meer informatie wilt, lees dan het opiniestuk van Allard Berends en de open brief van Karel Smouter. We hopen dat Berends nog reageert. 

FacebookTwitterLinkedInEmail