Shortlist Zwolse Beste 2018

Tinderrelaties, rouwverwerking en de leegloop van havens. De afstudeerproducties van Windesheimstudenten die genomineerd zijn voor de Zwolse Beste 2018, hebben uiteenlopende onderwerpen. Het zijn vijf topproducties, waarvan er twee uitblinken in het gebruik van constructieve elementen. Wij zetten ze hier in de schijnwerpers.

Maar laten we je eerst even bijpraten. Wat is de Zwolse Beste precies? En wie maken er kans op? Alle vierdejaarsstudenten die minimaal een 8 hebben gekregen voor hun afstudeerproductie, worden geselecteerd voor de Longlist voor Zwolse Beste. Dit jaar gaat het om vijftien studenten.

Daarvan hebben afstudeerbegeleiders vijf studenten genomineerd voor de Shortlist voor Zwolse Beste. Studenten Annemarijn van Elderen, Tiffany Frasa, Michiel Fukking, Manon Hessels en Leon Smit zijn de gelukkigen. Tijdens de diploma-uitreiking op woensdag horen zij wie er gewonnen heeft.

Wij zien dat de producties van Manon Hessels en Tiffany Frasa een mooi voorbeeld zijn van constructieve journalistiek. Hieronder lees je waarom.

Een steen op de hei
Manon Hessels

In Een steen op de Hei, vertelt Manon Hessels dapper over haar leven. Toen zij zestien was, overleed haar broertje. ‘Ga eens op een steen op de hei zitten’, hoorde ze haar vader zeggen toen ze zich klaarmaakte voor het zoveelste feestje. Ze was sommige momenten helemaal niet verdrietig, terwijl anderen in rouw leken te zijn.

Het verdriet kwam terug, twee jaar nadat ze haar broertje verloor. Ze had hierdoor moeite met een studietraject en kreeg te horen dat ze maar wat harder moest doorwerken. Was ze weggelopen voor het verdriet? Had ze het helemaal verkeerd gedaan? Ze voelde zich schuldig en alleen.

Dit veranderde toen ze aan haar afstudeerproductie begon. Rouwdeskundige Daan Westerink vertelde haar dat ieder rouwproces anders is. Het overlijden van een dierbare is lastig voor pubers die enerzijds bezig zijn met opgroeien, en anderzijds met het verlies. De adviezen die pubers vaak krijgen, zijn meestal gebaseerd op aannames en misvattingen die voortkomen uit een verouderd rouwmodel.

In haar crossmediale productie geeft Hessels inzicht in het rouwproces. Ze gaat in een korte documentaire in gesprek met jongeren die ook naaste familieleden hebben verloren, en beschrijft waarom er zoveel misvattingen zijn over het rouwproces en wat de omgeving kan doen voor een rouwende puber.

In haar productie maakt ze dus niet alleen zichtbaar wat het probleem is, maar ze laat ook zien wat oplossingen zijn.

Blijven trappelen
Tiffany Frasa

De documentaire Blijven trappelen van Tiffany Frasa gaat over de leegloop van havens. Mensen uit de naoorlogse generatie stoppen met varen. Voor veel jongeren is het kopen van een boot te duur, en het liggeld van de haven ook. Ze huren liever als ze een dagje willen zeilen. Het gevolg is dat havens dreigen te sluiten, en eigenaren het financiël zwaar hebben.

Frasa ziet wat het probleem is, maar ook wat oplossingen zijn. Ze stelt bijvoorbeeld oplossingsgerichte vragen aan haveneigenaren, zeilers en de directeur van adviesbureau Waterrecreatie Advies. Een constructieve aanpak dus, waar haveneigenaren van havens die het moeilijk hebben, misschien iets aan hebben.

De documentaire is nog niet gepubliceerd. Daarom schrijven we er niet teveel over, en mogen we er nog niet naar linken. Maar de trailer kun je al wel bekijken. Je vindt hem hier.

De andere genomineerden
Dat de producties van de andere genomineerden minder constructieve elementen bevatten, betekent niet dat het minder goed is. Het ene onderwerp leent zich meer voor een constructieve aanpak, dan het andere. Dit is wat zij maakten:

Michel Fukking filmde een mooi portret van bokser Stanley Koemans die zijn olympische droom wil najagen. Het is uitgezonden door Regio8, de streekomroep van de Achterhoek.

Het leger maakt de man! van Leon Smit gaat over de actieve dienstplicht in Scandinavië. Hoe vinden de dienstplichtigen dit? Smit heeft samengewerkt met twee andere studenten.

Annemarie van Elderen koos voor een heel ander onderwerp. In Generatie Tinerrelatie onderzoekt ze wat de invloed is van de ‘optie-samenleving, een samenleving waarin alles en iedereen een optie is’. Beïnvloedt het de manier waarop jongeren relaties aangaan?

Uitslag
Woensdag is de diploma-uitreiking en dan wordt de winnaar bekend gemaakt. Wij houden je hier op de hoogte.

FacebookTwitterLinkedInEmail