Hoe worden wereldwijde doelen lokaal gehaald? The Impactor bericht erover

Paddenstoelen die worden gekweekt op koffiedik, meubels uit de 3D-printer om afval te besparen en een fiets van recyclebaar materiaal. Studenten van de Engelstalige minor Going Constructive van Hogeschool Windesheim, berichtten erover op TheImpactor.nl.

Foto’s: Laura Revnic

De redactie wilde laten zien hoe Zwolle bezig is om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te halen. Dit semester ging The Impactor officieel de lucht in. Deze maand volgen de internationale studenten hun laatste lessen.

Wij namen eind maart een kijkje bij de ‘Soft Launch’ van de site. De acht studentenredacteuren lieten hun eerste producties zien aan studenten van het Honours College en aan voorbijlopende docenten, onder het genot van hapjes die ze zelf hebben gemaakt.

Het is belangrijk om feedback van hen te krijgen, vertelt Journalistiekdocent Karel Smouter die de minor heeft opgezet. Maar het is niet het enige doel. De Honours College-studenten presenteren hun projecten die raken aan de zogenaamde ‘Global Goals’, zodat de redactie van The Impactor nieuwe ideeën kan opdoen.

Redacteur Laura Revnic loopt rond om foto’s te maken en praat tussendoor met de studenten. “Het is heel inspirerend. Ik hoor veel verhalen van mensen zoals wij. Ik ontdek dat je geen supermens hoeft te zijn om de wereld te verbeteren.”

Het enthousiasme staat een kritische blik niet in de weg, maken redacteuren Sara Cid en Maria Proviryakova duidelijk. Ze gaan de eigenaar van Dutchfiets interviewen. Het Zwolse bedrijf maakt fietsen van recyclebaar kunststof. Heel duurzaam, denken de dames. Maar de Russische Proviryakova vindt de fiets duur; misschien is hij daardoor niet geschikt voor iedereen. Lachend:  “We gaan een testrit maken om uit te vinden of hij de prijs waard is.”

Aan een tafeltje in de hoek zitten drie Nederlandse jongeren. “Ik ken een van de organisatoren en zij vertelde over dit evenement”, vertelt Eduard Poot die SPH heeft gestudeerd. Hij is positief over de site, maar vindt het doel nog niet zo duidelijk. En hij vraagt zich af of het mensen echt aanzet tot actie. Zijn zusje Ingeborg Poot vindt de site “confronterend, maar op een goede manier”.  En: “Small beginning, big ideas is een goed motto”, vertelt ze.

Eduard Poot heeft nog wat suggesties om mensen wel in beweging te krijgen. “We hebben ondernemers nodig die doorzetten. Misschien kan de redactie mensen samenbrengen tijdens een evenement. Bijvoorbeeld een bedrijf dat problemen wil oplossen en mensen die daarbij zouden kunnen helpen. Of misschien kunnen ze een soort vacaturebank maken waarvoor mensen zich kunnen inschrijven als ze een idee hebben.”

Op de vraag wat ze over het algemeen van de mediaberichtgeving vinden, antwoorden ze kritisch. Ingeborg Poot: “Ik lees weinig nieuws. Het is vaak zo negatief. En wij christenen zijn te zwaar en slecht, lijkt het.” Haar broer vult haar aan: “Alle media-aandacht voor het negatieve, beïnvloedt je wereldbeeld als je er veel van aantrekt. Sommigen denken negatief over vluchtelingen of gastarbeiders. Maar als je deze mensen leert kennen, krijg je een ander beeld.”

Ze hebben hun feedback beide opgeschreven op een speciale kaart, net zoals de andere aanwezigen. De studentredacteuren van The Impactor gaan alle opmerkingen lezen en willen de site verder verbeteren, voordat ze helemaal life gaan.

Docent Smouter is optimistisch: “Ik wil mijn studenten laten zien dat er ontzettend veel mensen zijn die direct of indirect werken aan het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Tussen nu en 2030 kunnen we dat blijven monitoren, als er dan nog steeds genoeg interesse is voor onze minor.”

FacebookTwitterLinkedInEmail