14 december, 15:00: CoJo-debat in het CoJo Café

Op 14 december organiseren we ons eerste CoJo Café! We hebben Jeroen Trommelen en Thomas Muntz van dit VVOJ-essay uitgenodigd om met ons in debat te gaan.

In hun essay, dat behalve op de site van hun eigen onderzoeksplatform Investico ook verscheen in NRC Handelsblad, wordt kritiek geleverd op constructieve journalistiek. Hun voornaamste punt is dat constructieve journalisten te nadrukkelijk op zoek zijn naar impact.

‘Het ging over onderzoeksjournalistiek die niet meer van de grond komt ten faveure van meningenvrije, feitenvrije of zogeheten ‘constructieve’ journalistiek. Vooral om redenen van commerciële aard. Na zo’n betoog is het geen verrassing dat de VVOJ kiest voor het thema ‘impact’. Want hoe onschuldig het ook klinkt, ‘impact’ is in de journalistiek een gevaarlijk woord.’

In een reactie op DeNieuweReporter merkte Windesheimdocent Karel Smouter op dat je hoe dan ook impact hebt als journalist, of je daar nu naar zoekt of niet. Constructieve journalistiek pleit er in zijn ogen voor je bewust te zijn van die impact en op zoek te gaan naar hoe je die impact zo constructief mogelijk kunt laten zijn.

‘Impact héb je, als journalist. Soms groot, soms nauwelijks merkbaar. Maar toch. En dus ook de verantwoordelijkheid over het sóórt impact dat je op de wereld achterlaat.’

In NRC reageerde ook Ralf Bodelier van World’s Best News op dit essay. Volgens hem scheppen Trommelen en Muntz in hun essay ten onrechte een tegenstelling tussen onderzoeksjournalistiek en constructieve journalistiek.

‘De facto gaat constructieve journalistiek gewoon een stapje verder dan onderzoeksjournalistiek. Nadat een probleem is blootgelegd, graaft ze door naar mogelijke oplossingen.’

Wat is er interessanter dan de dialoog aangaan met je critici?

Het wordt een boeiende discussie voor iedereen die meer wil weten over CoJo en benieuwd is naar verschillende visies op deze manier van journalistiek bedrijven.

We hopen jullie op 14 december om 15:00 in grote getalen te zien in de tv-studio van gebouw X op de campus van Windesheim, Zwolle. Let wel: vol is vol! Na afloop is er – niet geheel onbelangrijk – een borrel. Voor alle aanwezigen zal ook een exemplaar van het essay van Trommelen en Muntz klaarliggen.

FacebookTwitterLinkedInEmail