Vijf redenen om in Zwolle de minor Constructieve Journalistiek te volgen

Volgend studiejaar kunnen studenten bij ons 30 studiepunten verdienen. Hoe? Door een half jaar lang met studenten van over de hele wereld, voor een constructief online platform te werken.

Foto: www.goodfreephotos.com

Stel je voor: je krijgt de kans om voor een nieuw online medium te werken. Een platform dat het visuele van Instagram, het toegankelijke van Vice en het inhoudelijke van De Correspondent met elkaar combineert.

  • In plaats van alleen aandacht te besteden aan problemen, publiceer je ook over oplossingen.
  • In plaats van het alleen over het verleden en vandaag te hebben, praat je ook over de wereld van morgen.
  • En in plaats van alleen maar te zenden, ga je ook het gesprek aan met je publiek.

Dat is in een notendop het idee van de minor Constructieve Journalistiek. Studenten werken voor het platform The Impactor. Is dat iets voor jou? Ik zet vijf redenen op een rij waarom je dit zeker even moet overwegen.

Ook als je aan een andere Nederlandse opleiding op het vlak van media en communicatie studeert, ben je van harte welkom! Als deze redenen je overtuigen, zien we je aanmelding graag tegemoet. De deadline is 15 mei.

1: Van samen uit niets iets opbouwen leer je het meest 

Je onderzoekt en analyseert in deze minor hoe je een doelgroep bereikt. Je leert bijvoorbeeld samen te werken met je publiek, in plaats van voor je publiek te schrijven. Je stapt niet in een rijdende trein, maar leert een trein te bouwen en in beweging te zetten. Daarbij werk je tijdens het semester in verschillende rollen die op dit moment op redacties veelgevraagd zijn, bijvoorbeeld de rol van engagementredacteur of visual editor. Omdat de minor kleinschalig is, kunnen we rollen zoeken die passen bij jouw talent en ambitie.

 2: Het is een soort stage, maar dan met veel meer verantwoordelijkheid

Veel studenten kiezen een stage in plaats van een minor. Dat is ook wel te begrijpen, want een stage is een goede manier om het werkveld te verkennen. Tegelijk is het hier soms lastig om jezelf te profileren. Met deze minor krijg je de kans om onder deskundige begeleiding veel meters te maken. En je maakt niet alleen korte, snelle berichten maar ook producties waar je straks met trots de arbeidsmarkt mee kunt bestormen.

3: Je wordt begeleid door pioniers die vers uit de praktijk komen

De minor is ontwikkeld door enkele koplopers uit de constructieve journalistiek, en je wordt ook door hen begeleid. Ikzelf, Karel Smouter, deed bijvoorbeeld veel ervaring op in mijn jaren in de hoofdredactie van het online platform De Correspondent. Op Windesheim lopen meer docenten en onderzoekers rond die aan de basis van deze journalistieke vernieuwingsbeweging stonden.

 4: Er gaat een wereld voor je open, en je hoeft er het land niet eens voor uit!

Studenten uit Indonesië, Rusland en China gaven zich al op voor onze minor. Doordat je intensief met deze studenten samenwerkt, leer je ook hun landen en culturen kennen. Zonder ervoor te reizen! En mocht je toch eens naar die landen gaan, dan weet je na deze minor wie je kunt bellen voor een slaapplek of een rondleiding. 😉

5: Je verbetert je Engels met deze minor

I speak English very well, but the rest dat komt nog wel. Ken je dat, je komt van de middelbare school en in de jaren daarna verslechtert je Engels? Gewoon omdat je het te weinig in de praktijk brengt?

Omdat zich nu al studenten uit de hele wereld aanmelden, doe je in de praktijk heel veel ervaring op met schrijven en overleggen in het Engels. Dat is geen overbodige luxe in een werkveld dat steeds internationaler wordt.

P.S.:
Studeer je geen journalistiek maar denk je wel iets toe te kunnen voegen, of te kunnen leren in deze minor? Dan is dat vast bespreekbaar. Mail k.smouter@windesheim.nl even en we kijken wat we voor je kunnen doen. Ook studenten met een achtergrond in communicatie en webdesign zijn bijvoorbeeld welkom.

FacebookTwitterLinkedInEmail