“Wij willen laten zien dat constructieve journalistiek geen saai begrip is”

Kom jij volgende week donderdag ook naar het gratis evenement VLOED dat Windesheimstudenten Jasper Seidel en Eva Heijne organiseren? Ze willen laten zien dat constructieve journalistiek ‘geen saai begrip is’.

Ze geven ook het podium aan mensen die niet om constructieve journalistiek staan te springen. GeenStijl-redacteur Constanteyn Roelofs is bijvoorbeeld ook aanwezig. Organisator Jasper vertelt ons meer over zijn plannen.

Laten we eerst een blik werpen op het programma. Er staan bekende en minder bekende namen op: de redactie van #BOOS, dichter en songwriter Jörgen Unom, televisie- & filmpjesmaker Roel Maalderink.

Daarnaast gaat Karel Smouter, Windesheimdocent en oud-hoofdredacteur van De Correspondent, openlijk in gesprek met Constanteyn Roelofs. Hij schreef het GeenStijl-artikel ‘Karel Smouter eindelijk weg bij De Correspondent. Nu moet de rest nog dood!’.

Ook wordt de documentaire Island of all together gedraaid en er is muziek van Fakkelteit en de nieuwe band Flying sunbeams.

Een gevarieerd programma, Jasper. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit te organiseren?
Een deel van de studenten is negatief over constructieve journalistiek; het is voor hen een plat begrip. Maar Eva en ik hebben de mond er over open. Docent Yvonne van Doesum zag dit, en Cathrine Gyldensted ook. Zij is een van de grondleggers van de journalistieke stroming en werkte vorig jaar op Hogeschool Windesheim. Ze hebben ons meegenomen naar een festival in Engeland om te kijken of we hier iets soortgelijks kunnen organiseren.

En.. voldoende inspiratie opgedaan?
Ja, al willen wij een minder formeel festival. En ik vond dat mensen daar te negatief waren over de media. Ons doel is om studenten enthousiast te maken, en dat bereiken we niet op die manier. Wij stappen er neutraler in en geven daarom ook een podium aan tegenstanders.

GeenStijl versus De Correspondent.. Dat klinkt als een grote tegenstelling.
Je zult het daar zien… Tegenstander, voorstanders. Links, rechts. Vaak zijn de verschillen minder groot dan je verwacht.

Dat is de link met constructieve journalistiek?
Precies. Het belangrijk om te depolariseren. Daarom hebben we ook gekozen voor de documentaire Island of all together. De filmmakers hebben vluchtelingen en toeristen op het Griekse eiland Lesbos met elkaar in gesprek gebracht. Ik wil er niet teveel over kwijt. Op de dag zelf zal journalistiekstudent Sil Bisbroek er van alles vertellen. Hij heeft met de makers gesproken.

En de andere gasten?
Wat wij willen bereiken, wil de redactie van #BOOS ook. Er is een probleem, en je zoekt naar een oplossing. En Roel Maalderink heeft mooie YouTube-filmpjes gemaakt waarin hij mensen op straat vraagt naar hun mening, bijvoorbeeld over de sleepwet. Vaak hebben mensen een mening, voordat ze er echt iets over weten. Het is goed hoe hij ze hier bewust van maakt.

Er staat ook muziek op het programma. Alleen omdat het leuk is, of heeft het ook een andere reden?
Bij alle gasten is er een link met constructieve journalistiek. Fakkelteit is opgericht door rapper RICO. De organisatie leert jongeren om rapmuziek te maken met inhoud. Ook jongeren die niet lekker in hun vel zitten, kunnen hier terecht. Jörgen Unum verwerkt op een mooie manier constructieve elementen in teksten, gedichten en muziek. En de nieuwe band Flying sunbeams maakt liedjes die bijdragen aan het maatschappelijke debat, op een niet oordelende manier. Dat vind ik vet.

Hoeveel mensen verwacht je?
We hopen dat er zo’n 100 à 150 bezoekers komen. De meeste studenten reageren enthousiast. Ze zijn nieuwsgierig omdat dit door ons wordt georganiseerd, en niet door studievereniging Waltertje of Hogeschool Windesheim. Ook voor docenten is het interessant. Ze zullen zien dat je op creatieve manieren een boodschap kunt overbrengen.

Wil je erbij zijn? De avond start donderdag 23 november om 17.00 in gebouw Hanz, Hanzeplein 11-27 in Zwolle. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van VLOED.

Hanz

 

 

FacebookTwitterLinkedInEmail