We hebben officieel een #CoJo-lector. Lees hier wie!

Hoera, geweldig nieuws voor onze hub: we hebben een heuse lector Constructieve Journalistiek.  Liesbeth Hermans is vorig jaar al in deze functie begonnen, maar is vrijdag 13 oktober officieel geïnstalleerd op Hogeschool Windesheim. 

Henk Hagoort, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Windesheim nam de officiële installatie voor zijn rekening. Liesbeth vertelde daarna in haar ‘lectorale rede’  over de sociale verantwoordelijkheid van de journalistiek in de 21 eeuw.

“Als lector kijk ik onder andere hoe mensen reageren op verschillende berichten; constructieve berichten kunnen namelijk een andere uitwerking op mensen hebben dan negatieve verhalen”, vertelde Hermans ons onlangs in een interview.

Ze wil dat de journalistiek zich meer richt op nieuws dat toekomstgericht, oplossingsgericht en handelingsgericht is, en zo bijdraagt aan empowerment van burgers. In haar rede vertelde ze over haar onderzoeksplannen.

De constructieve journalistiek waar ze onderzoek naar doet, kenmerkt zij als maatschappelijk nieuws vanuit een publieksperspectief, ‘’Nieuws waar mensen ook wat mee kunnen in hun leven.” Constructief is zeker geen mooi nieuws-show, “Het gaat om het oplossen van maatschappelijke problemen.”

Na de lectorale rede, praatte Hermans met drie deelnemers uit de journalistiek en wetenschap: Irene Costera Meijer (hoogleraar journalistiek), Erik van Gruijthuijsen (directeur journalistiek van De Persgroep Nederland), en onze eigen Karel Smouter (docent journalistiek). Ook het publiek stelde vragen.

Studenten Rosalie Griffioen en Coen Grutters waren aanwezig voor het schrijven van een verslag en het maken van een video. Houd onze site in de gaten als je meer wilt weten.  Ons Twitterverslag kun je alvast teruglezen.

FacebookTwitterLinkedInEmail