Op zoek naar de plus van Brandpunt+

De nieuwe constructieve koers van Brandpunt bracht de nodige reacties teweeg. “Te gek!!!” klonk het op Facebook. Maar er was ook kritiek. Is het nieuws wel zo negatief? Presentator en eindredacteur Henk van der Aa vertelt over de omslag naar constructieve journalistiek en over de nieuwe plus van Brandpunt+. “Ik hoop dat constructieve journalistiek de toekomst is.”

Henk van der Aa werkt sinds 2013 bij het programma Brandpunt, dat begin dit jaar een constructief jasje kreeg en verder gaat onder de naam Brandpunt+. Van der Aa is presentator en verslaggever.

Waarom hebben jullie deze omslag gemaakt?
“We merkten dat we als achtergrondprogramma niet veel anders waren dan de rest. Met z’n allen zaten we op de grote oorlogsgebieden en de grote crisissen van de wereld. Dat is een belangrijke journalistieke taak. Maar als je alles bij elkaar optelt, geef je wel een heel zwartgallig beeld van de wereld.”

In hoeverre hebben andere constructieve journalistieke platformen zoals De Correspondent en VPRO Tegenlicht, invloed gehad op jullie overgang?
“Er was hier een online redactie die al veel aan constructieve journalistiek deed. De site heette Brandpunt+, maar het stond los van het tv-programma Brandpunt. We zagen dat het tv-programma steeds minder kijkers trok en dat het online platform het steeds beter deed. Dit heeft onze koers beïnvloed.”

Brandpunt was altijd een belangrijk onderzoeksprogramma. In hoeverre blijven jullie dat?
“Ik denk dat we dat blijven. Het grappige is dat je vooral binnen de journalistiek vragen krijgt als ‘blijf je dan wel kritisch genoeg?’ of ‘blijf je dan wel goed genoeg speuren naar problemen?’. Ja, natuurlijk! Als je een plus wilt vinden in de wereld, dan moet er ook een min zijn. Je maakt niet alleen maar verhalen over hoe geweldig het gaat. Nee, je zoekt naar relevante thema’s waar mensen zich zorgen over maken. Je gaat dus op onderzoek uit en legt problemen bloot. Dan blijf je een onderzoeksjournalistiek-programma.”

De oprichter van Brandpunt, Aad van den Heuvel, is ook kritisch. In het NPO Radio 1-programma De Perstribune stelde hij dat het ‘goed was zoals het was’ en dat het nieuws helemaal niet zo cynisch is. Doet deze kritiek iets met jullie?
Lachend: “Ik vind Aad van den Heuvel een held, een hele fijne oud-collega. Maar het is moeilijk vol te houden dat alles moet blijven zoals het was. We zitten in een tijd waarin we te maken hebben met ander kijkgedrag, met online kijkgedrag, met concurrenten als Vice, met allerlei nieuwe programma’s en met nieuwe journalistieke methodes. Ik denk dat we een deel van Van den Heuvels erfenis meenemen. We voegen er alleen iets aan toe.”

Uiteindelijk draait het natuurlijk om jullie kijkers. Wat vindt het publiek van het nieuwe format?
“Dat is altijd moeilijk vast te stellen, want hoe bereken je nu wat de kijkers vinden? Ga je uit van de kijkcijfers, of van de reacties op je website of Facebookpagina? We hebben 106.000 volgers op Facebook, dat is voor een televisieprogramma ontzettend veel. Via Facebook krijgen we veel positieve reacties. Wat dat betreft hebben we het gevoel dat mensen het waarderen.”

Onlangs voegde Nadia Moussaid zich bij jullie presentatieteam. Wat maakt haar een aanwinst?
“Wij willen op een andere manier de journalistiek bedrijven; veel openhartiger, veel menselijker. Daar moet je persoonlijkheden voor hebben die zichzelf kunnen zijn en die uitermate nieuwsgierig en authentiek zijn. Ik vind dat Nadia dat bij uitstek is. Bovendien komt zij in bepaalde werelden waar wij niet zo makkelijk binnenkomen.”

Heeft constructieve journalistiek de toekomst denk je?
“Er is plek voor een onderzoeksprogramma waar je de ellende laat zien en de grote problemen blootlegt, daar is de journalistiek ook voor bedoeld. Ik hoop daarnaast dat constructieve journalistiek de toekomst is, dat het een soort nieuwe modus van werken is. Dat je geen genoegen meer neemt met de ellende, maar ook op zoek gaat naar oplossingen en perspectieven. Ik hoop dat Brandpunt+ iets neerzet waarvan mensen over een paar maanden al denken “het is belangrijk dat het er is.”

Naast Henk van der Aa spraken wij ook met Joost van Wijk en Arja van den Bergh, makers van de serie De Klimaatkantelaars. In onderstaand filmpje leggen ze uit hoe ze te werk zijn gegaan.

FacebookTwitterLinkedInEmail