Constructieve inspiratie

Welke boeken moet je lezen, welke films moet je zien, welke mensen moet je volgen en welke festivals mag je echt niet missen? Nou, deze!

Waarom iedereen altijd gelijk heeft

Waarom ontstaan er zo vaak twee kampen die er beide van overtuigd zijn dat ze de waarheid in pacht hebben? In Waarom iedereen altijd gelijk heeft gaat Ruben Mersch op zoek naar een antwoord op deze vraag.

Ruben Mersch (40) is filosoof en bioloog. Eerder schreef hij het goed ontvangen boek Oogklepdenken. Dat boek was een zoektocht naar de valkuilen in ons denken waarin hij de idioot in ieder van ons ontmaskerde. Nu duikt hij een ander deel van de menselijk geest in en probeert hij via het verband tussen kakkerlakken en ethiek, de laaghangende broeken van hiphoppers en het mysterie van de schone studentenkeuken, tot een antwoord te komen. Hij maakt gebruik van nieuwe inzichten van psychologen, antropologen, biologen en filosofen en komt tot een ontnuchterende conclusie: niet onze ratio, maar onze emoties zijn heer en meester over ons denken.

mersch

Ruben Mersch, Waarom iedereen altijd gelijk heeft (De Bezige Bij 2016)
Prijs €19,99

Vertel op!

Op zoek naar een spel waarbij de dobbelstenen aan het eind van de avond je eens niet om de oren vliegen? Probeer dan 360 Verhalen eens. Een spel zonder winnaars en verliezers. Geen rivaliteit en iedereen kan zijn ei kwijt!

360 Verhalen
Ontwerp: Hanneke van de Pol; Foto: Remco Roxs

Prijs €34,95.
Kijk op www.360verhalen.nl voor de verkoopadressen.

 

 

Filosofie à la Fransen

De 27-jarige Tim Fransen is filosoof en cabaretier. Een unieke combinatie en voor hem ook eigenlijk de enige. Hij heeft het wel geprobeerd, cabaret zonder filosofie, maar terwijl de bezoekers gniffelend de zaal verlieten bleef hij achter met een onvoldaan gevoel. Dus koos hij voor een vorm van filosofisch cabaret. Geen avond vol grappen en grollen, maar een avond vol grappen, grollen en diepgang. Van besteklades tot pleidooien over vrijheid. Het Failliet van de Moderne Tijd heeft het allemaal. Misschien dat het daarom zo goed is ontvangen?

Het Failliet van de Moderne Tijd is nog tot en met februari te zien. www.timfransen.nl/speellijst

Foto: By Nadia
Foto: By Nadia

@AndrewQuilty

Deze Australische fotojournalist neemt je mee in het dagelijkse leven van Afghanistan. Met zijn smartphone legt hij vast hoe het leven in een conflict eruit ziet en dit levert mooie, intieme en grappige plaatjes op. Hij kijkt verder dan de ellende en laat zien dat er in Afghanistan ook hoop, plezier en liefde is.

Foto: Andrew Quilty; Bron: Instagram
Foto: Andrew Quilty

Volg Andrew op Instagram via @andrewquilty.

De DIY-samenleving

In de zesdelige documentaireserie We doen het zelf wel gaan Anneloor van Heemstra en Susan Koenen op zoek naar verschillende burgerinitiatieven. Mensen die niet bij de pakken neerzitten, maar hun mouwen opstropen en zelf op zoek gaan naar mogelijkheden.

wedoenhetzelfwelHet duo gaat zes dorpen en steden af om de participatiemaatschappij van Nederland te onderzoeken. Inwoners die er middenin staan leggen uit wat het betekent als je alles zelf doet. Van zorg tot energie en van bouw tot beheer. De bewoners staan aan de basis van een nieuwe doe-democratie die niet afwacht, maar voorop loopt. Een idee van het kabinet-Rutte. Maar werkt het? En was ‘participatiemaatschappij’ niet een mooi synoniem voor nog meer bezuinigingen? In We doen het zelf wel gaan de makers op zoek naar een antwoord, maken ze de balans op én laten ze zien wat er mogelijk is als je samenwerkt.

We doen het zelf wel is vanaf vrijdag 6 januari te zien op NPO2.

 

 

FacebookTwitterLinkedInEmail