Tegenmacht

“Jij bent altijd zo positief. Ik wil nu gewoon even balen,” zei mijn goede vriendin J. geïrriteerd. We zaten al drie uur in het washok van de Franse camping. Onze tentjes bleken niet stortbuibestendig en met al onze bagage in de auto gepropt pasten we er zelf niet meer bij.

Vriendin H. zat in haar blootste jurk te wachten tot we weer konden flaneren. Van ellende waren we maar gaan kaarten. Ik had zojuist gezegd dat we niet sip moesten zitten wezen. Een Franse krant voorspelde dat over twee dagen de zon zou doorbreken. Plus, er was die dag een braderie annex jaarfeest in het dorpshuis. Maar in plaats van blijdschap ontstond er opstand in het washok. Vriendin J. herhaalde: “Waarom mag ik niet gewoon zitten balen? En ik ga echt niet mee naar zo’n stomme braderie.”

Ik merk het vaker. Een optimistische instelling wordt lang niet altijd gewaardeerd. Bloedirritant, zo iemand die regen ziet als een voorbode van zonneschijn, immuun is voor beren op de weg en altijd uit een halfvol glas drinkt. Het maakt de mensen om je heen spontaan extra zwartgallig.

Hetzelfde gebeurt bij constructieve journalistiek. Critici verwijten ‘cojo’ de rauwe realiteit te voorzien van een probleemverdoezelende zachte deken. Een warm bed van positiviteit waarin iedereen gezellig voetjevrijt en elkaars wereldbeeld bevestigt. Maar dat is niet waar constructieve journalistiek voor mij voor staat. Die legt uit hoe de wereld werkt, waarom die niet werkt, en hoe die zou kunnen werken. En nee, dat botst niet met de hoofdtaak van de journalistiek: de macht controleren. Je voegt er alleen een vervolgstap aan toe. Je laat de tegenmacht zien, in de vorm van ideeën en mensen die de wereld veranderen.

 genugten
Lonneke van Genugten is hoofdredacteur van het tijdschrift OneWorld. Het platform OneWorld.nl is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid.

Kijk je naar de moesson die onze tentjes wegspoelde in Frankrijk, dan moet je het hebben over regeringsleiders en grote bedrijven die bakkeleien over wie als eerste wat gaat doen tegen klimaatverandering. Maar je vertelt ook over de groene muur van bomen die intussen dwars door Afrika wordt aangelegd en Nederlanders die strijden tegen de oprekkende tegeltuinterreur. Zo activeer je burgers en voorkom je dat je als journalist aan de zijlijn staat. Want dat is net zoiets als je vakantie mokkend doorbrengen in een washok. We zijn die dag overigens toch nog de camping uitgekomen. Vriendin J. heeft tot diep in de nacht gedanst in het dorpshuis.

FacebookTwitterLinkedInEmail