Follow the money: Prikkelvrije zorg

Waarom is het een Best Practice? Zorg leent zich goed voor constructieve journalistiek. Neem bijvoorbeeld het probleem van perverse financiële prikkels die het Nederlandse zorgstelsel teisteren. Onderzoekscollectief Follow the Money koos voor een vergelijkend perspectief door in te zoomen op een Deens experiment. Wat kunnen wij leren van de Denen?

Deense zorgverleners klagen al jaren over de perverse financiële prikkels in het Deense zorgstelsel. Kan dat niet beter?, vroegen ze. Een aantal ziekenhuisafdelingen mag nu als proef eigen doelen stellen, zonder financiële druk. Kan ons zorgstelsel hiervan leren?

In Denemarken hebben zorgverleners en patiënten last van de manier waarop financiële prikkels de zorg negatief beïnvloeden. Ze klagen over bureaucratie, administratieve druk, gebrek aan ruimte voor vakmanschap. Ze vinden dat patiënten in het huidige systeem ondergeschikt gemaakt worden aan cijfers en euro’s.

Follow the Money werd in 2010 opgericht door Eric Smit, Arne van der Wal en Mark Koster als ‘platform voor onderzoeksjournalistiek’. In zijn eerste jaren produceerde Follow the Money – naast eigen artikelen op de website FTM.nl – artikelen voor andere media. Het platform werd twee keer onderscheiden met de journalistieke vakprijs De Tegel. De journalistieke hoofdthema’s van FTM zijn de financiële sector, de zorg, de voedingsindustrie en veiligheid. Sinds 2016 heeft FTM een ledenmodel.
Follow the Money stelt dat het zich heeft ontwikkeld tot een journalistieke beweging met een glashelder doel: ‘waarheidsvinding in dienst van de samenleving’. „We doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. Ons wapen: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Follow the Money is daarbij ons redactionele Leitmotiv. Tegelijk willen we ook constructief mogelijke oplossingen in beeld brengen. Breken en bouwen. Samen met onze leden willen we Nederland eerlijker én beter maken.”

De Deense zorg is publiek gefinancierd, maar sinds de vroege jaren ‘00 zijn ook elementen van marktwerking ingevoerd. Net als in Nederland is een groot deel van de ziekenhuisinkomsten afhankelijk van prestatiebeloning. Afgesproken wordt hoeveel van een bepaald soort behandeling ieder ziekenhuis levert en daar worden de ziekenhuizen naar betaald. En net als in Nederland moeten de Denen daar een nauwkeurige administratie en verantwoording van bijhouden. De Denen gebruiken daarvoor het Diagnosis Related Group (DRG)-systeem, dat lijkt op het Nederlandse DBC-systeem.

Maar anders dan in Nederland is de Deense overheid niet doof voor de klachten. Het systeem loopt vast, concludeerden bestuurders. Daarom richtte de Deense regering in 2012 een ‘Comité voor betere prikkels in de zorg’ op. Dat stelde vast: er is behoefte aan een nieuw sturingsmodel in de zorg, waarbij financiële prikkels niet langer de enige of belangrijkste instrumenten zijn om zorginstellingen aan te sturen.

Daarom mogen… (…)

Het hele artikel is te lezen op het onderzoeksjournalistieke platform Follow the Money.

Of bekijk onderstaande video waarin journalist Arne van der Wal uitlegt waarom ze het op deze manier hebben aangepakt.

FacebookTwitterLinkedInEmail