#FollowWeekend: wie moet je volgen om beter te worden in #Cojo?

Constructieve journalistiek is een beweging in opkomst. Wie zijn de kartrekkers hiervan? En wie de grote voorbeelden? We zetten er hier zeven op een rij. Volgtips voor wie zich in de internationale discussie over #CoJo wil verdiepen.


1. Cathrine Gyldensted

Laten we beginnen met Cathrine Gyldensted. Zij is misschien wel de belangrijkste pionier van #CoJo. Ze schreef er als eerste een boek over en ze organiseerde het eerste internationale congres over dit onderwerp, samen met Hogeschool Windesheim.

Op haar Facebookpagina houd ze je op de hoogte van interessante ontwikkelingen, soms in het Engels, soms in haar moedertaal Deens (maar Google Translate biedt uitkomst).

Interessant zijn ook de video’s van lezingen die zij wereldwijd geeft.

Wil je haar persoonlijk ontmoeten? Ze is medeoprichter van Open Eyes Institute en geeft geregeld, ook in Nederland,  boeiende masterclasses over constructieve journalistiek.

   2. Ola Rosling

Volg Ola Rosling op Twitter, en je weet dat Syriërs in slechts twee Europese landen de snelst groeiende groep migranten waren.

De Deense statisticus is medeoprichter van Gapminder, een organisatie die laat zien wat journalisten vaak niet laten zien.

Dit lijkt hard nodig. Gapminder testte de kennis van Zweden, Engelsen en Amerikanen over het Afrikaanse continent. De deelnemers presenteerden slechter dan een groep chimpansees, volgens Roslings vader Hans, die deze organisatie ooit oprichtte.

Meer weten? Dan is deze Ted talk van het tweetal een absolute aanrader. Op YouTube vind je andere interessante video’s van Rosling en zijn inmiddels overleden vader.

  3. Tina Rosenberg

Journalist Tina Rosenberg mag ook niet op dit lijstje ontbreken. Ze is medeoprichter van Solutions Journalism Network. Ze stuurt boeiende tweets de wereld in over dit onderwerp.

Haar artikelen en boeken  – ze heeft twee prijzen gewonnen – als voorbeeld gebruiken, kan natuurlijk ook. De Amerikaanse schrijft onder
andere voor The New York Times en the Guardian.

En als je toch aan het klikken en scrollen bent, neem dan gelijk een kijkje haar site Join the Club van het gelijknamige boek. Je leest hier hoe groepsdruk de wereld kan verbeteren. Oh, vergeet haar video’s niet.

PS  Wil je weten met wie Rosenberg Solution Journalism Network heeft opgericht? Klik dan hier. Ook haar collega’s zijn goed bezig.

 4. Karen McIntyre

Assistent-professor Karen McIntyre probeert het #CoJo-werkveld vanuit de wetenschap verder te brengen. In haar onderzoek focust ze onder andere op de effecten ervan.  Ook muntte ze een wetenschappelijke definitie.

De Amerikaanse, die zelf ook als journalist werkte, won diverse prijzen voor haar onderzoek. Een overzicht van haar boeiende publicaties vind je op haar website. Zo kun je lezen hoe Rwandese journalisten constructieve journalistiek gebruiken om vrede te promoten.

PS McIntyre gaf ook een lezing tijdens het congres op Hogeschool Windesheim.

 5. Ralf Bodelier 

Je hebt zijn naam al vaker voorbij zien komen op onze site: Ralf Bodelier. De journalist en filosoof is initiatiefnemer van het manifest voor ‘verantwoordelijke journalistiek’. Hij twittert geregeld over dit onderwerp. Ook op Facebook deelt hij interessante berichten.

Als je meer wilt weten over zijn werk, is de website World’s Best News een bezoekje waard. Bodelier heeft de organisatie opgericht om te laten zien welke vooruitgang ontwikkelingslanden boeken, iets waar media en ontwikkelingsorganisaties doorgaans niet over berichten.

Laten we zijn interessante boeken en artikelen niet vergeten te vermelden; een overzicht vind je op zijn eigen website.

      6. Bart Brandsma
Media veroorzaken polarisatie, hoor je wel eens. Volgens politiek filosoof Bart Brandsma is mediaberichtgeving niet dé oorzaak, maar journalisten versterken dit proces wel.

Zijn boek Polarisatie: Inzicht in de dynamiek van het wij-zij denken is een echte aanrader als je meer wilt weten, én als je benieuwd ben hoe het beter kan. De video Polarisatie & migratie geeft alvast een voorproefje.

Behoefte aan meer informatie? Het boek De Hel, dat is de ander; het verschil in denken van moslim en niet-moslim is ook de moeite waard. Je kan Brandsma daarnaast inhuren als trainer en consultant.

     7. Ethan Zuckerman

Hoe kun je burgers betrekken als het overheidsvertrouwen laag is? Wat is de rol van technologie bij sociale veranderingen?  Het zijn dit soort vragen waar je Ethan Zuckerman voor moet hebben.

Hij is directeur van MIT Center for Civic Media, een Amerikaanse organisatie die onderzoek doet naar de relatie tussen media en maatschappelijke betrokkenheid.

Hij heeft hier zelf veel ervaring mee. Hij is bijvoorbeeld medeoprichter van de internationale blog-community Global Voices. Op de site staan nieuwsartikelen en opiniestukken van burgers uit meer dan 150 landen, vertaald in 30 talen.

Zuckerman tweet, schrijft en spreekt graag over dit soort onderwerpen.

PS Ook hij was vorig jaar aanwezig op het #CoJo-congres op Hogeschool Windesheim.

Mis je namen in dit overzicht? Laat het ons weten via info@constructievejournalistiek.nl of Twitter en Facebook. Dan maken we daar weer een nieuw lijstje van.

FacebookTwitterLinkedInEmail