Dit is dé website voor oplossingsgerichte journalistiek. Een rondleiding

Met haar geheel vernieuwde website heeft het Solutions Journalism Network in één klap dé place-to-go gebouwd voor oplossingsgerichte journalisten, studenten en onderzoekers van constructieve journalistiek.

Maar, de site staat zó vol informatie dat je nauwelijks weet waar je moet beginnen. Daarom: een rondleiding!

Om je te helpen het beste uit deze website te halen leiden we je in vijf stappen door de site heen. Je zult zien: voor studenten, onderzoekers, docenten en journalisten zelf valt hier genoeg te halen.

1. Ten eerste: De site ziet er geweldig uit.

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen:
SolutionsJournalism.org is zeker een aantal bezoekjes waard. Bij het openen van de pagina valt de frisse achtergrond positief op met een slideshow van sfeervolle foto’s van journalisten en quotes over oplossingsgerichte journalistiek.

Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de aankleding. Maar de inhoud is natuurlijk het belangrijkst. Hoe zit het daar mee?

2: Studenten, opgelet: kom naar The Hub

 

Scroll je verder omlaag, dan kom je bij de meest interessante
plek voor toekomstige journalisten, namelijk ‘The Hub’. Meld je onder de knop ‘get trained’ aan voor trainingen om de basisvaardigheden van “solutions journalism” te leren. Per online training staan de trainingsdata en tijden vermeld, alleen niet waar deze trainingen specifiek over gaan.

Geen zin om te wachten op een webseminar? Om meer te leren over de betekenis en het belang van dit type journalistiek zijn er ook toolkits ontwikkeld. Deze vind je bij het ‘learning lab’.

Hier  kun je in twee uur door de basis klikken. Vooral verhelderend is het gedeelte dat gaat over wat solutions journalism allemaal niet is.

3: Grasduinen doe je met de Story Tracker

Wie meer wil komen te weten dan alleen de basis komt ook aan zijn trekken. Na het volgen van een training kun je voor het afronden van je verhaal ook nog online workshops volgen. Professionele journalisten staan in deze virtuele omgeving klaar om je als mentor verder te helpen.

Is je verhaal klaar? Zet je eigen Solution story dan met een druk op de knop op de ‘Solutions Story Tracker’. Hier staan duizenden gepubliceerde verhalen, zoals een artikel over hoe technologie steden helpt met massamigratie.

Bij sommige verhalen moet je wel verder lezen dan de introductie, omdat de titel nog niet zo oplossingsgericht klinkt. Journalisten of studenten die inspiratie voor een verhaal nodig hebben kunnen in elk geval urenlang grasduinen via de storytracker.

4: En docenten, hebben die ook wat aan deze site?

 

Naast dit leergedeelte voor studenten is er ook nog
een plek voor docenten onder het kopje ‘The Whole Story’. Door de
hoeveelheid aan beeldmateriaal bij de berichten maakt
ook deze afdeling van de site een frisse indruk. De naam
is alleen een beetje onduidelijk, omdat niet meteen helder
is dat deze afdeling voor docenten bedoeld is.

De verhalen gaan onder andere over hoe organisaties en
bedrijven de journalistiek proberen te veranderen en hoe je
les kan geven in deze nieuwe stroming van de journalistiek.
In interviews geven professionals ook handige tips, al is hun
deskundigheid niet altijd duidelijk. Dit deel van de site lijkt door
de voorbeelden uit de praktijk wel het meest concreet.

5: En ja, ook onderzoekers komen aan hun trekken   

Via de knop ‘SolutionsU’, tenslotte, kom je bij een universitair leerplatform voor het bevorderen van oplossingsgericht lesgeven. Via een handige ‘tutorial’ krijg je een indruk van alles wat er hier te vinden is.

Met deze rondleiding wilden we je een eerste indruk geven van wat deze site te bieden heeft. Je merkt het: het is zo’n schat aan informatie dat een vluchtige blik op deze website eigenlijk niet genoeg is.

Wie zich op deze site laat registreren krijgt geregeld informatieve nieuwsbrieven toegestuurd. Op Twitter plaatst het netwerk bovendien dag en nacht links naar onderdelen van de website.

Kom je er niet uit? Of zou je graag met journalisten en studenten elders in contact komen? De besloten Facebookpagina van het netwerk is een plek waar je met al dit soort vragen terechtkunt.

Ben je niet zo van de sites en wil je liever ‘live’ leren? Helaas zijn de bijeenkomsten van het netwerk doorgaans in Amerika. Maar voor wie het bedrag kan missen en voldoende is ingevoerd, is bijvoorbeeld de Solutions Summit 2017 in de bergen van Utah een absolute aanrader. Lukt dat niet? Wij zullen op deze site ook verslag doen van de conferentie.

FacebookTwitterLinkedInEmail