Mensen herkenbaar in beeld in politievlogs? Door deze Cojo-aanpak niet meer

Een van mijn langstlopende onderzoeken is (een soort van) afgesloten, tweette De Monitor journalist Jerry Vermanen. In een draadje vertelt hij over de constructieve aanpak van het onderzoeksprogramma. Het leidde er uiteindelijk toe dat de politie mensen niet meer herkenbaar in beeld brengt in politievlogs.

Volgens de onderzoeksjournalist zit het constructieve hem in de transparante werkwijze, de interactie met het publiek en het denken in oplossingen, belangrijke elementen van onze HOUVAST-methode.

Vermanen licht – voor zover dat mogelijk is in tweets – uitgebreid toe hoe ze te werk gingen. Zo zochten ze met behulp van het publiek, naar personen van wie het adres herleidbaar is in politievlogs. Toen ze uitlegden hoe slachtoffers en daders gevonden kunnen worden, kwamen er veel tips binnen.

Samenwerkend 
Uiteindelijk hebben ze 32 tips ontvangen en gesproken met 19 experts, is te lezen op de site. Ze lieten het publiek tevens weten wat de status is van het onderzoek: verkenning, research, opnames of uitzending. Het HOUVAST-element samenwerkend, brengen ze dus mooi in de praktijk.

Ze besteedden regelmatig aandacht het onderwerp, zowel op de site als in twee uitzendingen. Het is duidelijk dat de kritische blik daarbij niet ontbreekt, iets wat belangrijk is voor een constructieve journalist. Zo beschrijven ze bijvoorbeeld dat een privacy-expert het beleid van de politie bijzonder schokkend vindt. Daarnaast interviewen ze mensen die herkenbaar zijn in politievlogs, en ze laten zien wat de gevolgen zijn.

Kritisch én opbouwend 
Het mooie is dat de journalisten niet cynisch zijn. Ze hebben een kritische én opbouwende houding. In een longread over het probleem, eindigden ze bijvoorbeeld met twee mogelijke oplossingen: het beeld helemaal blurren of een filter gebruiken. Daarnaast geeft oud-officier van justitie en advocaat Aldo Verbruggen, vijf tips.

Ook berichten ze over positieve ontwikkelingen. De politie heeft bijvoorbeeld uitgebreide instructies gepubliceerd over het gebruik van sociale media, en de video’s van politievlogger Jan-Willem Schut bevat minder persoonsgegevens.

 

Bereikt 
En er is meer bereikt, volgens Vermanen. Hun aanpak leidde er uiteindelijk toe dat er Raads- en Kamervragen zijn gesteld, er een meldpunt is ingesteld, en video’s en berichten van de politie zijn verwijderd.

“Erg, erg trots op dat we zo ver zijn gekomen. We blijven hier scherp op, overigens”, eindigt Vermanen. Voor hem is duidelijk dat de constructieve aanpak hieraan een bijdrage heeft geleverd.

FacebookTwitterLinkedInEmail