Manifest Schuldvrij! heeft effect

Een half miljoen Nederlanders heeft problematische schulden, iets waar ze vaak moeilijk uitkomen door boetes en rente. Dat moet anders, vinden Jesse Frederik van De Correspondent, en Sarah Sylbing en Ester Gould van de documentaire Schuldig. Hun constructieve werkwijze, lijkt effect te hebben.

In oktober beschreven ze in Manifest Schuldvrij! wat schulden voor consequenties hebben. Zo werd in 2016 meer dan 1 miljoen keer beslag gelegd op het loon, de uitkering of de bankrekening. Het kwam 28.000 keer voor dat water of elektriciteit werd afgesloten, en 8.000 keer werd een huis ontruimd.

Ze kwamen met vijf aanbevelingen aan de landelijke politiek. Ze vinden bijvoorbeeld dat de overheid moet stoppen met het beboeten van armoede; het niet op tijd betalen van de zorgverzekering, mag niet lijden tot boetes. Ook wijzen ze op de wanpraktijken van incassobureau’s.

Het is een onderwerp waar het drietal zich lange tijd in heeft verdiept. Frederik schrijft sinds januari over de schuldenindustrie voor De Correspondent. En Sylbing en Gould brachten ‘de jacht op de schuldenaar’ in de Amsterdamse Vogelbuurt in beeld in de zesdelige documentaireserie Schuldig.

Motie aangenomen: regering moet Manifest Schuldvrij gebruiken 
Dat zij niet de enige zijn die pleiten voor verandering, blijkt uit de steun die ze kregen. Ze schreven het manifest samen met lobbyiste Annemarie Gehrels en Pieter Hilhorst van Amargi, een vereniging van mensen voor schulden. Het werd in de beginfase onder andere ondertekend door bedrijven, rechters, bewindvoerders en deurwaardes. In de weken daarna zetten bijna 30 duizend mensen hun handtekening.

Er werd op gereageerd vanuit de politiek. Jasper Dijk van de SP diende in januari een motie om de regering te dwingen het manifest te gebruiken bij het maken van een schuldenplan. Deze werd aangenomen.

Daarnaast wil de gemeente Amsterdam de schuldhulpverlening verbeteren, iets waarvoor ze gebruik maken van de aanbevelingen van het Manifest Schuldvrij!, tweette Frederik deze week.

Landelijke schuldenplannen 
En er zijn meer nieuwe ontwikkelingen:
staatssecretaris Tamara van Ark heeft  de schuldenplannen inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd. Het beslagrecht wordt bijvoorbeeld aangepast, waardoor het niet meer mogelijk is om zoveel beslag te leggen op een bankrekening dat iemand onder het bestaansminimum terechtkomt. Ook komt er een experiment met één schuldenrechter voor de vorderingen, het toezicht én de schuldsanering; momenteel wordt dit nog gedaan door verschillende rechters.

“Één ding staat vast: er is iets veranderd in de schuldenindustrie”, concludeert Frederik. Maar er is volgens hem ook slecht nieuws. De overheid heeft nog steeds het recht om een boete bij wanbetaling te verdrievoudigen. Ook heeft hij kritiek op andere punten, iets waar hij uitgebreid op ingaat in zijn artikel.

“Er is nog een lange weg te gaan – maar het gaat de goede kant op”, vindt de economische journalist. Aan dat laatste heeft deze constructieve aanpak duidelijk een bijdrage geleverd.

FacebookTwitterLinkedInEmail